Kynsien kasvatuksen ABC

pitkät_kynnetKirjoitin joskus vanhan blogini puolelle tästä samaisesta aiheesta, mutta koska se tuntuu kiinnostavan monia eikä aiheena sinänsä vanhene, ajattelin kirjoitella kynsien kasvattamisesta uudestaan. Saan melko usein kuulla kysymyksiä kynsistäni ja välillä ihmettelen itsekin, miten pitkäksi ne kasvavat – nyt varsinkin, kun ne eivät enää työni puolesta kärsi. Toki ne vaativat huolenpitoa ja hoivaa, sillä ihan itsestään ne eivät tällaisena säily. Tässä siis minun kynsien kasvatusvinkit!

Kynnen_kasvatus

Ulkoiset: Kynnenkovettaja, kynsiviila ja kynsiliima

Yhdeksi tärkeimmäksi tuotteeksi olen omalla kohdallani todennut kynnenkovettajan. Käytössä on ollut jo pitkään Trind Nail Repair enkä sitä kyllä enää kovin helpolla vaihtaisi. Käytän sitä ikään kuin pohjalakkana n. kerran viikossa, jolloin kynnet pysyvät vahvempana, eivät katkea ja liuskotu niin helposti. Kynnenkovettajia ei kannata liian usein käyttää, ettei kynsi muutu liian kovaksi ja napsahda sen takia poikki.

Mikäli reunoihin tulee kuitenkin säröä, on kynsiviila oiva apu. Kynsisakset olen unohtanut melkein kokonaan, sillä kynsiviilalla saa helposti siistittyä kynnet. Sillä aina silloin tällöin myös muotoilen kynnet, mikäli ne muotoilua kaipaa. Omalta ostoslistaltani löytyy lasiviila, joka olisi nykyistä viilaa huomattavasti hellävaraisempi ja laadukkaampi ja kaiken lisäksi käytännössä ikuinen.

Jos kynteen tulee kaikesta huolimatta kunnon halkeama, viimeinen apu on kynsiliima. Omille kynsille (ei siis rakennekynsille) tarkoitetulla kynsiliimalla pystyy korjaamaan melko pahatkin halkeamat, tosin vain väliaikaisesti. Välillä liimalla pystyy sinnittelemään useamman viikonkin, välillä tuntuu, että kynsi halkeaa koko ajan uudestaan, riippuen ihan halkeaman paikasta. Sitten kun liiman kanssa ei yksinkertaisesti jaksa enää leikkiä, on aika leikata kynsi ja siistiä reuna kynsiviilalla. Kyllä se aikanaan kasvaa takaisin.

Kynnen_kasvatus

Sisäiset: MSM-jauhe, biotiinia ja kollageenia sisältävät ravintolisät

Kauneus lähtee sisältäpäin ja kuten tiedämme, kaiken a ja o on se, mitä suuhusi pistät. Parasta olisi, mikäli kaikki ravinteet saisi oikeasta ruoasta, mutta koska se on aika haastavaa (ja tiedän, etten itse ainakaan niitä normiruoasta saa), käytän tiettyjä ravintolisiä.

Yhdeksi suosikikseni on noussut Puhdistamon OptiMSM-jauhe, joka on siis ravintorikki. Rikki on tärkeä osa kollageenin muodostumisessa ja kollageeni puolestaan on elimistössä yleisimmin esiintyvä proteiini. MSM-jauhe toimii siis esimerkiksi hyvinvoivan ihon, vahvojen hiusten, ja kynsien rakennusaineena. Tähän olen tykästynyt niin kovasti, etten ihan helpolla luopuisi.

Kollageeni on kehon tärkein rakennusaine niin ihossa hiuksissa kuin kynsissäkin. Kaapista löytyy mm. Puhdas+ Beauty Kollageeni Biotiini -kapselit, jotka sisältävät runsaasti sinkkiä, kollageenia ja biotiinia ja C-vitamiinia. Tällä hetkellä syön tosin aiemmin mainitsemiani Puhdas+ aurinkokapseleita, joista saan mm. kollageenia, joten kesän ajan se korvaa tämän.

Käytin myös pidemmän aikaa Vitabalanssin Biotiini Strong Hair & Nail -valmistetta, joka on vahva biotiini-sinkki-metioniini-tabletti ja tykkäsin. Kolmen kuukauden aikana tuntui, että kynnet muuttuivat jonkin verran aikaisempaa vahvemmiksi. Kyseinen valmiste sisältää todella runsaasti biotiinia virallisiin suosituksiin nähden, jopa 10 000% vuorokautisen saannin vertailuarvosta.

Muut pikavinkit:

 • Juo runsaasti vettä
 • Rasvaa käsiä ja kynsinauhoja
  • Kädet pysyvät paitsi kauniimpana, myös kynnet ja kynsinauhat saavat kosteutta. Jos ei imeytymistä jaksa odotella kovin pitkään, voitele kädet tuhdimmin yöksi tai laita kosteusvoide käsineiden alle vaikuttamaan ulos lähtiessä (erityisesti talvella toimiva kikka).
 • Suojaa kädet kylmältä
  • Tämän todellisen tärkeyden tajusin vasta viime talvena. Käsineet visusti kädessä ulkona niin kynnet ja kädet kiittävät.
 • Pidä kynsilakka siistinä
  • Kynnet pysyvät huomattavasti paremmassa kunnossa, mikäli kynsilakan pitää säännöllisesti siistinä eikä anna sen repsottaa sieltä täältä. Kynnet alkavat liuskottumaan ja katkeilemaan paljon helpommin, jos en laiskuuksissani jaksa vaihtaa kynsilakkaa uuteen silloin, kun se alkaa lohkeilemaan. Vaihtoväliä voi pidentää hyvällä kynsilakalla ja päällyslakalla, jolloin lopputulos kestää luonnollisesti huonoja lakkoja pidempään.

4 thoughts on “Kynsien kasvatuksen ABC

 1. Hyvä postaus! 🙂 Minäkin kasvatin kynsiä joskus ja tuo liiman kanssa pelaaminen tuli tutuksi. Totesin tosin silloin, että kynsiliimana myytävä aine on paljon kalliimpaa kuin tavallinen pikaliima, mutta käytännössä samaa ainetta. 😀 Itse en koskaan travinnut kynnenkovettajaa, sillä kynteni ovat jo niin kovat luonnostaan, että ne napsahtavat tosi helposti poikki. Käytinkin öljyä (usein ihan tavallisia ruokaöljyjä) niiden pehmentämiseen, jotta ne kestäisivät paremmin. Toimii. Nykyään tosin en enää harrasta pitkiä kynsiä, kun kyllästyin niiden epäkäytännöllisyyteen. Joskus kyllä tekisi mieli.

  Tykkää

  1. Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Tuo öljyäminen tekisi kyllä varsinkin talvella tosi hyvää kynsille. Silloin tuntuu, että niiden pitkänä pitäminen on todella haastavaa, kun kylmyys kuivattaa. Täytyy kokeilla tuota sun vinkkiä joskus! Pitkät kynnet on kyllä kauniit ja välillä niistä on toki apuakin, mutta kuten sanoit, välillä ovat tiellä. Onneksi ne saa aina pois, jos siltä tuntuu!

   Tykkää

   1. Hehe, totta, pitkistä kynsistä eroon pääseminen on huomattavasti nopeampaa kuin niiden kasvattaminen… 😀 Öljyämistä kannattaa tosiaan kokeilla. 🙂 Joskus lämmitin pienessä kulhossa oliiviöljyä ja haudoin sormenpäitäni siinä sellaiset puolisen tuntia tai kunnes se oli imeytynyt tarpeeksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s